Oordelen over jezelf
In mijn artikel over oordelen en veroordelen vertel ik dat we soms geneigd zijn om onszelf te veroordelen. We veroordelen onszelf bijvoorbeeld omdat we vinden dat we te dik, te dun, te groot of te klein zijn, we veroordelen onszelf omdat we vinden dat we niet slim, sterk of moedig (genoeg) zijn etc. etc. En als iemand je vraagt wat je sterke kanten en minder sterke kanten zijn, dan zijn we geneigd om eerst te vertellen wat onze minder sterke kanten zijn; dus wat we niet goed aan onszelf vinden.
Waardoor word je beïnvloed?
In hoeverre is een oordeel over jezelf gebaseerd op jouw eigen mening, dus wat jij werkelijk van jezelf vindt?
In hoeverre word je beïnvloed door wat je omgeving van jou vindt?
In hoeverre is jouw oordeel gebaseerd op je referentiekader? Bijvoorbeeld door wat je hebt meegekregen vanuit je opvoeding?
Ja maar...
"Ik heb gewoon twee linkerhanden";
"Ik heb daarvoor niet gestudeerd dus ik weet niets van dat onderwerp en daar ben ik ook niet slim genoeg voor";
"Ik maak toch nooit iets af, dat zei mijn vader vroeger al";
"Ik heb die wijsheid niet in pacht joh, dat is toch veel te ingewikkeld voor mij?";
"Ik kan niet voor een huisdier zorgen, dat heb ik ook niet meegekregen van mijn ouders";
"Ik heb dat talent niet, dus waarom zou ik...?"
"Ik kan niet... want ik ben/voel me..."
Factoren
Er spelen allerlei factoren mee waardoor je denkt dat je bepaalde dingen niet kunt, met alle zelf -oordelen en -veroordelingen van dien. Misschien heb je niet geleerd om je talenten te ontplooien omdat je vanuit je opvoeding of door de omgeving waarin je opgroeide niet of niet voldoende werd gestimuleerd. Misschien heb je als kind een moeilijke tijd gehad waardoor je focus destijds was gericht op overleven. Het kan van alles zijn, maar het is altijd tijd om wél te beginnen met iets wat je moeilijk lijkt en waar je jezelf niet toe in staat acht. Je komt er alleen achter door het een kans te geven en daarbij mag je iedereen om hulp vragen.
Hulp vragen
Je mag mensen altijd om hulp vragen, om jou te helpen je talenten (verder) te ontwikkelen. De Erasmusbrug in Rotterdam is ook niet zonder de hulp van een grote groep mensen gebouwd en toen ik graag wilde leren om software te ontwikkelen had ik twee vraagbaken om me heen, namelijk twee goede vrienden (die soms gek werden van al mijn vragen, haha!).
En hé, wat dacht je ervan om het universum om hulp te vragen? Daarvoor hoef je heus niet in kleermakerszit met gevouwen handen en gesloten ogen op een steen te gaan zitten. Je hoeft je alleen maar te concentreren op je vraag, bijvoorbeeld:
"Ik wil graag leren programmeren, help me alsjeblieft om mensen te ontmoeten die me willen helpen";
"Ik heb talent voor gitaarspelen, maar ik voel me zo onzeker, help me alsjeblieft om een goede therapeut te vinden";
"Ik wil graag die ene baan, maar ik vind het sollicitatiegesprek zo spannend, help me alsjeblieft om me te kunnen ontspannen"
Als je je realiseert dat alles in het universum met elkaar verbonden is, dan kun je je eigen energie inzetten om je boodschap te versturen. Er wordt altijd naar je vraag geluisterd.
Je bent welkom
Als je je eigen oordelen betrekt bij frequenties en bij Licht en Onlicht, dan is de wereld juist gebaat bij jouw talenten want dan laat je je eigen licht schijnen; jouw eigen mooie licht. Want je bent welkom op Aarde, vanaf het moment dat je eerste cellen zich ontwikkelden. De Aarde zit te wachten op jouw talenten. En dat hoeven echt geen grootse dingen te zijn want ook wanneer je denkt dat er altijd mensen zijn die grootsere dingen doen dan jij, veroordeel je jezelf; je vindt jezelf dan niet waardevol genoeg in vergelijking met een ander terwijl ieder mens even waardevol is.
Als er elke dag tien mensen zijn waarnaar jij hebt geglimlacht heb je al iets waardevols gedaan, hoe klein je dit misschien ook vindt.
Wees lief voor een ander maar juist ook voor jezelf
Vind je het makkelijk om iemand een compliment te geven? Of om tegen je kinderen te zeggen dat je van ze houdt?
Vind je het makkelijk om een compliment van iemand te ontvangen of wanneer je kind tegen jou zegt dat hij van je houdt?
Voor sommige mensen is het veel makkelijker om te geven dan om te ontvangen, maar juist wanneer je kunt ontvangen geef je blijk van zelfliefde. En zolang je jezelf niet minder goed of beter voelt dan een ander, heeft zelfliefde niets met het strelen van je ego te maken. Vanuit zelfliefde kun je ook makkelijker van een ander houden omdat je jezelf - nogmaals, niet minder of beter voelt dan een ander.