Rijkdom wordt doorgaans uitgedrukt in hoe rijk je bent en dus hoeveel geld je hebt, terwijl rijkdom voor mij een veel breder begrip is en niet uit te drukken is in geld. Rijkdom is voor mij bijvoorbeeld ook dat ik kan genieten van het Wad of toen ik in mei 2022 een backpacktocht deed in de Highlands van Schotland. Deze belevenissen zijn voor mij onbetaalbaar, de Aarde schenkt mij deze rijkdom, helemaal gratis.
De rijkdommen van de Aarde
Is het niet vreemd dat de rijkdommen die onze Aarde biedt niet gelijk verdeeld worden over haar bewoners? Als je er goed over nadenkt, dan zou je misschien tot de conclusie kunnen komen dat je als mens pech hebt als je in een land geboren wordt waar weinig rijkdommen te vinden zijn.
Waarom moeten sommige mensen op Aarde bijvoorbeeld tien kilometer lopen voor schoon drinkwater terwijl de Aarde voor ruim zeventig procent uit water bestaat? Even helemaal los van logistieke en geografische uitdagingen die hierbij komen kijken want dergelijke uitdagingen hebben voornamelijk met geld te maken. Een land dat weinig ruilmiddelen heeft kan het zich niet veroorloven om dergelijke logistieke uitdagingen te bekostigen.
Artikel over geld
Ik vond een heel interessant artikel over geld met als titel: "Van wie is ons geld?". Carlijn Kingma heeft een bijzonder mooie pentekening gemaakt waar vervolgens een prachtige animatie van is gemaakt. Lees het artikel van wie is ons geld of bekijk meteen de video.
Als je de video helemaal hebt gezien, dan zou je wellicht tot de conclusie kunnen komen dat er iets niet klopt. In ieder geval vind ik het een schokkende weergave van hoe ongelijk het geld in de wereld is verdeeld.
We kunnen nog niet zonder geld
In sommige commentaren op het artikel 'van wie is ons geld', maar ook in andere commentaren die over geld gaan, lees ik dingen als: 'geld maakt alles kapot!' of 'geld is het slijk der Aarde!' en meer van dergelijke berichten. Het geeft in ieder geval de emotie weer ten aanzien van de rol van geld in ons dagelijkse, Aardse leven.
Maar we kunnen nog niet zonder geld, daarvoor is geld nog teveel verweven in ons dagelijks bestaan. We zullen ons eerst bewust moeten worden van hoe de geldstroom op Aarde werkt, daarna kunnen we na gaan denken over hoe we het systeem kunnen veranderen.
Rijk
Je zou kunnen zeggen dat een bedrijf niet voor niets zo groot geworden is want elk bedrijf is ooit heel klein begonnen en heeft zich pas later tot een groot bedrijf ontwikkeld. Dus dan mag of mogen de oprichter of oprichters toch ook rijk worden? Tenslotte hebben zij het bedrijf groot gemaakt, toch?
Maar hebben zij hun bedrijf in hun eentje groot gemaakt? Konden zij dit alleen doen? Mijn mening is dat zij dit nooit alleen hebben kunnen doen en dat zij altijd anderen nodig hebben gehad om hun visie en missie tot uiting te kunnen brengen. Grote en rijke bedrijven hebben hun succes niet te danken aan slechts één persoon, aan de man/vrouw die het bedrijf met zijn/haar visie heeft opgericht, daarvoor hebben zij altijd andere mensen nodig (gehad). En ook hier is sprake van resoneren: de oprichters hebben mensen om zich heen verzameld die dezelfde visie deelden als de oprichter en daarmee - en dus collectief - aan de slag gingen. Wie mogen er dan rijk zijn?
Sharing is caring
Waar ik heen wil, is naar 'de kracht van het collectief'. Elk bedrijf dat zichzelf naar de visie van één persoon heeft opgericht, heeft altijd gelijkgezinden nodig om zijn doelen te verwezenlijken en daarmee heeft of hebben de oprichter(s) van een bedrijf de verantwoordelijkheid om hun rijkdom te delen. Als een bedrijf bijvoorbeeld grondstoffen delft waarmee zij hun product kunnen bouwen, dan delven zij hun grondstoffen uit 'het collectief', namelijk uit de grondstoffen die Moeder Aarde ons ter beschikking stelt. Hier zit overigens ook een thema - want de grondstoffen van Moeder Aarde zijn toch van iedereen? Of heeft een oliemaatschappij meer rechten op olie omdat zij toevallig geografisch gunstig geboren zijn? Of omdat zij toevallig ergens in de oceanen van de wereld een bron vonden voor olie of voor gas of voor welke energiebron dan ook?
Idealistisch?
Ik hoor wel eens: "Ja maar jij bent echt een idealist", of zelfs dat ik naïef ben en geen realistisch beeld van de wereld heb en daarna vaak zoiets als: "Er gaat toch niets veranderen". Klopt, er zal ook niets veranderen wanneer je blijft vasthouden aan "er verandert toch niets" of aan "tja, het systeem...".
Ieder mens mag delen in de rijkdommen die de Aarde ons schenkt, maar zolang de geldstroom op de wereld zoals wordt weergegeven in de video door blijft stromen, houdt het ongelijkheid in stand.